Blekkpatroner

Hva er en blekkpatron?

Blekkpatroner er små beholdere med blekk som benyttes i inkjet skrivere (også kalt blekkstråleskrivere). For å oppnå fullverdige farger må man kombinere fargene cyan, gul, magenta og sort. Noen printere har disse fargene i én blekkpatron-enhet, mens andre printere har hver farge som separate patroner. Det sistnevnte er absolutt det mest økonomiske iom. at du kun trenger å kjøpe fargen som har gått tom, ikke alle fire bare fordi du er tom for én av de.

Blekkpatroner - fargerFordi disse fire fargene (også kjent som CMYK) har et begrenset fargerom i forhold til det vi kan se med øynene våre, er det også noen printere som benytter enda flere ferdigblandede farger for å kunne oppnå mer naturtro uttrykk.

Teknikk

Blekkpatroner - punkterBlekkpatronene går på en rem som fører blekkpatronene frem og tilbake over arket. Dråper produseres og styres ved hjelp av elektroniske felter i blekkpatronene. Når en rad er fargelagt, skyves arket frem og neste rad fargelegges. Se denne teknikken illustrert i videoen til høyre.

Holdbarhet

Alle blekkpatroner har en «Best før»-dato. Uåpnet i forseglet forpakning holder blekkpatronen seg veldig lenge. En blekkpatron som har blitt tatt i bruk, men som brukes svært sjelden står dog i fare for å tørke inn.

Forskjellige typer

Det finnes i hovedsak to typer blekk; oljebasert og vannbasert. Vannbasert blekk (ofte kalt dye blekk) har et litt større fargeomfang enn oljebasert blekk (ofte kalt pigmentert blekk), men gir ofte et unaturlig inntrykk og har kort holdbarhet, og kan i verste fall falme bare et noen måneder. Pigmentert blekk er både UV- og vannresistent, og har en levetid som kan overgå selv tradisjonelle fotografier.